Penduduk Melayu, Cina dan pelbagai kaum etnik yang lain telah hidup bersama
sejak beberapa generasi yang lalu. Pelbagai budaya yang berbeza ini telah
saling mempengaruhi antara satu sama lain, menghasilkan gabungan budaya
Malaysia yang unik. Jumlah kaum terbesar di Malaysia adalah kaum Melayu, Cina
dan India. Hari ini, kaum Melayu, kumpulan etnik terbesar di Malaysia iaitu
merangkumi lebih 50 peratus penduduk negara ini. Di Malaysia, jika merujuk
kepada orang Melayu menunjukkan orang itu beragama Islam dan mengamalkan
kebudayaan Melayu, berbahasa Melayu dan mempunyai keturunan Melayu. Pada
asalnya mereka penganut Theravada Buddha dan Hindu pada kurun ke 1400-an, dan
dengan pengaruh Istana Melaka ketika itu mereka menganut Islam. Orang Melayu
terkenal kerana peramah dan budaya seni mereka yang sangat kaya.
MAKANAN MASYARAKAT MELAYU
Masyarakat melayu,mempunyai pelbagai jenis makanan tradisional seperti
sambal belacan yang dimakan bersama ulam-ulaman,nasi lemak,lontong dan
sebagainya.Terdapat juga makanan yang mengikut negeri masing-masing
sebagai contoh,Melaka terkenal dengan asam pedas,Pulau Pinang pula
terkenal dengan laksanya,manakala Negeri Sembilan terkenal dengan gulai
lemak cili api..Namun begitu,bukan sahaja masyarakat melayu saja yang meminati makanan ini,malahan bangsa lain juga turut meminatinya.
Lemang
Ketupat daun palas
Nasi lemak
MAKANAN MASYARAKAT INDIA
Di Malaysia,masyarakat India juga mempunyai makanan tradisional
tersendiri.Contohnya seperti tosai,roti canai,wade,kari dan
lain-lain.Masyarakat India juga mengemari makanan yang berempah.
Roti canai
Putu mayam
Meruku
MAKANAN MASYARAKAT CINA
Bukan masyarakat melayu dan india sahaja yang mempunyai makanan
tradisional tersendiri,bahkan masyarakat cina juga mempunyai makanan
tradisionalnya.Contohnya,dimsum,char kuew teow,charkoi dan mee suah.
Charkoi
Mee suah
Nasi ayam
good
ReplyDeletesedap kali nampaknya..
ReplyDeletemakanan malaysia sedap